Close
Sentiment politiek [bron: OBI4wan]

Buzz april 2013

5 Nederlandse Social Media Top 5’s

Het wordt veel gezegd. In de huidige tijd van Social Media moet je weten wat er over je gezegd wordt. Richard Bordes, Trendwatcher en Social Media Expert en Martijn Rijk van OBI4wan onderzoeken iedere maand de Trending Topics. Hiervoor maken zij gebruik gemaakt van de social media monitor OBI4wan. Met behulp van deze software wordt geluisterd naar alle berichten op het Nederlandstalige internet met bronnen als Twitter, Facebook, Linkedin, fora, blogs en nieuwssites. Over maart 2013 hebben zij de volgende analyse gemaakt:

Vanzelfsprekend stonden de Sociale Media afgelopen maand vol met berichten over de troonswisseling in ons land. Echter waren er veel verschillende woorden die met deze historische gebeurtenis in verband kunnen worden gebracht. Zo riep de NOS op 30 april om #troon te gebruiken maar was natuurlijk ook het #Koningslied niet te missen de afgelopen maand. In de grafiek is te zien hoe de verschillende onderwerpen elkaar in de maand afwisselden. De Top 10 over de hele maand april ziet er als volgt uit:

Top 10: Troonswisseling
1 Troon
2 Koning
3 Koningin Beatrix
4 Koning Willem Alexander
5 Maxima
6 Inhuldiging
7 Koningsspelen
8 Kroon
9 Abdicatie
10 Koningsvaart

Op 30 April was de volgende trend waar te nemen:

Top 5 Bn’rs
1 John Ewbank
2 Ali B
3 Anouk
4 Gordon
5 Nick & Simon

Met zijn veel besproken #Koningslied is John Ewbank in ieder geval met stip deze top binnengekomen. Ali B heeft met zijn Koningsrap het ook niet slecht gedaan en is op de tweede plaats geëindigd. Wel was de berichtgeving over zijn tekst en uitvoering positiever te noemen dan die over de pennevruchten van John. Ondanks het onverwachte koninklijke bezoek tijdens de koningsvaart haalde Armin van Buuren haalde net deze Top 5 niet en bleef op een 6e plek achter Nick en Simon.

Top 5: Bedrijven
1 ING
2 KPN
3 NS
4 BOL
5 Ikea

Als bedrijf in deze top 5 belanden wil niet altijd een pluspunt zijn. Het “nieuwe klagen“ is dan ook een fenomeen dat iedere onderneming niet uit het oog mag verliezen. Consumenten laten via de sociale media direct weten wat zij van producten en diensten vinden. En dat is zeker niet altijd in positieve termen. De stor-ING-en bij ING zetten hun duidelijk op het strafbankje.

Top 5 Politici
1 Marc Rutte
2 Geert Wilders
3 Frans Weekers
4 Diederik Samsom
5 Edith Schippers

Marc Rutte en Geert Wilders blijven iedere maand stuivertje verwisselen in de Politici Top 5. Frans Weekers is het gelukt om hen dicht te benaderen in april en heeft een derde plek bemachtigd. Nederlanders praten graag en veel over hun politici op social media. Het blijft opmerkelijk dat er over hen nog steeds meer negatief dan positief gesproken wordt.

Sentiment politiek [bron: OBI4wan]

Sentiment politiek [bron: OBI4wan]

Top 5 Televisieprogramma’s
1 NOS Journaal
2 Voetbal International
3 Goede Tijden Slechte Tijden
4 Pauw en Witteman
5 De Wereld draait door

Ondanks soms verwoede pogingen van de zenders bepaalt de consument zelf waar zij of zij wel of niet over praat. Dit gaat soms met pieken gepaard naar aanleiding van iets onverwachts dat in of rond een uitzending gebeurt. Laten wij eens kijken of in mei het NOS Journaal ook zonder Sascha de Boer ook nog de Top 1 positie kan vasthouden. Wel vermelden wij dat de dansshow Every Body Dance Now (EDN) op een eervolle 6e plek net buiten de top 10 is gevallen.

Deze top 5 lijsten zijn opgesteld op basis van een vooraf gedefinieerde lijst met bedrijven, merken, politici, events en tv-programma’s en geven de resultaten weer over geheel april 2013.

Heb je een vraag stel hem via de comments onder dit artikel of neem contact op met
Richard Bordes of Martijn Rijk.

3 Comments on “Buzz april 2013

 • @martijnrijk
  16/05/2013 at 10:02

  Een overzicht van de online buzz in april 2013 http://t.co/rcIoXRKJ3f #top5 #lijstjes

  Beantwoorden
 • @GijsvanMale
  16/05/2013 at 15:00

  5 Nederlandse Social Media Top 5’s door @martijnrijk – http://t.co/PEUD4CgsfA #buzzmonitor

  Beantwoorden
 • @academyzuid
  17/05/2013 at 06:08

  Bekijk de top5 lijstjes met online buzz in april 2013 http://t.co/SEcwP4VCcK

  Beantwoorden
 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.