Close

Waar sprak men over in januari 2013?

5 Nederlandse Social Media Top 5’s

Het wordt veel gezegd. In de huidige tijd van Social Media moet je weten wat er over je gezegd wordt. Richard Bordes, Trendwatcher en Social Media Expert en Martijn Rijk van OBI4wan onderzoeken iedere maand de Trending Topics. Hiervoor maken zij gebruik van de social media monitor OBI4wan. Met behulp van deze software wordt er gezocht naar alle berichten op het Nederlandstalige internet. Met onder andere Tweets, Facebook, Hyves en LinkedIN berichten in januari 2013 kwamen zij tot de volgende conclusies:

Waar twitteren we mee?

Top 5: Waar Twittert men mee
1 Twitter for Android
2 Twitter for iPhone
3 Twitter website
4 Twitter for BlackBerry
5 TweetDeck

De strijd tussen Android en iPhone is ook onder de Twitter-gebruikers hevig. In januari werden bijna 546.000 Tweets verzonden via de speciale Android app. De eigenaren met een iPhone verstuurde bijna 115.000 berichten minder en bleven op 432.000 steken. 71% van de totaal 1,7 miljoen berichten uit deze Top 5 werden getweet van een Android, iPhone of BlackBerry Smartphone.

Top 5 Events

1 Sneeuw
2 Schaatsen
3 IJs
4 Nieuwjaar
5 Elfstedentocht

Het koude weer hield de gemoederen duidelijk bezig. Met samen 1,5 miljoen berichten vullen #Sneeuw, #Schaatsen en #IJs de top 3. De nummer 1 van dit rijtje sneeuwde de andere 2 wel onder. Sneeuw kwam uit op een ruime 900.000 berichten, meer dan 2 keer zoveel als de nummer #Schaatsen. De Elfstedenkoorts viel met slechts 48.000 berichten best mee. De perikelen van de Fyra resulteerde in ruim 41.000 tweets deze maand en viel daarbij net buiten deze Top 5.

Trend per dag #sneeuw

Trend per dag #sneeuw

Top 5 Politici
1 Geert Wilders
2 Marc Rutte
3 Harry van Bommel
4 Sybrand van Haeersma Bumma
5 Edith Schippers

Nederlanders praten graag en veel over hun politici op Social Media. Het valt direct op dat er over hen nog steeds meer negatief dan positief gesproken wordt. Marc Rutte en Geert Wilders hebben deze maand van plaats verwisseld. Totaal werd er in de eerste maand van 2012 slechts 100.000 keer bericht over deze 5 politici te samen. Een aantal dat aanzienlijk lager ligt dan alle andere onderwerpen in de onderzochte top 5’s

Bye Bye Bea

Top 5 BN’rs
1 Koningin Beatrix
2 Anouk
3 Ali B
4 Nick en Simon
5 Prins Friso

Deze maand moet Anouk, na haar nr 1 plaats overall in 2012, de kroon van de Sociale Media aan onze vorstin teruggeven. Meer dan 300.000 berichten gingen deze maand over abdicatie van de majesteit. Een uitslag die niemand zal verbazen.

Top 5 Televisieprogramma’s
1 Goede tijden, slechte tijden
2 Wie is de mol
3 NOS Journaal
4 the Voice Kids
5 Pauw en Witteman

Televisie programma’s zorgen altijd voor veel directe reacties op de verschillende Social Media platformen. Moest over heel 2012 GTST nog haar meerdere bekennen in TVOH, in januari pakt deze soap eenvoudig haar koppositie terug. Nieuwkomer in deze top 5 is WIDM. Een programma dat door haar opzet duidelijk de interactie met haar kijkers weet te vinden.

Deze top 5 lijsten zijn opgesteld op basis van een vooraf gedefinieerde lijst met bedrijven, merken, politici, events en tv-programma’s en geven de resultaten weer over geheel januari 2013.

Voor meer informatie, vragen of een demo, neem contact op met
Richard Bordes of Martijn Rijk.

2 Comments on “Waar sprak men over in januari 2013?

 • Martijn Rijk (@martijnrijk)
  04/02/2013 at 18:58

  Waar sprak men over in januari 2013? | via @richardbordes en ondergetekende | http://t.co/zJBERkTL

  Beantwoorden
 • RT @martijnrijk: Waar sprak men over in januari 2013? | via @richardbordes en ondergetekende | http://t.co/zJBERkTL

  Beantwoorden
 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.